בזמנים עברו, לנשים ולגברים לא הייתה ברירה אחרת. החל מגיל מסוים הם נדרשו להשלים עם העובדה שעור הפנים שלהם כבר אינו מתוח ורענן כבעבר. מצבו של עור הפנים תלוי אומנם בגורמים גנטיים וסביבתיים, אך בשלב כלשהו אצל כולנו מתחילים להתגלות סימני הזמן ודרכם נחשף גם הגיל שלנו. אלא שכיום קיימות שיטות טיפול חדשניות שעבור רבים הן פלא של ממש – הפנים שלנו הן אחרי הכל כרטיס הביקור שלנו, המוקד הראשון שאליו נמשך המבט. אחת משיטות הטיפול המתקדמות שקיימות היום הוא השימוש בחומרי מילוי. שיטה זו הפכה זה מכבר לאחת המקובלות ביותר בתחום האסתטיקה, ולטובת כל המתעניינים – להלן המדריך השלם לחומרי מילוי.
מהם חומרי המילוי
העור של הפנים שלנו עובר במהלך החיים שינויים רבים, חלקם אף טראומתיים. בשנות ההתבגרות המאזן ההורמונלי בגוף משתנה וכך צצים פצעונים ולעיתים מתפתח מצב חמור של אקנה. אך כשכבר סוף-סוף הסתיימה התקופה הקשה הזאת, הנה מצפה לנו השלב הבא – ההתבגרות של העור. כשהעור צעיר, רמת הקולגן והאלסטין גבוהות יחסית, וגם תאי השומן קיימים ברמה מספקת היוצרת מראה מתוח ורענן. אך עם הזמן נפגעת יכולתו של העור לשמר את המראה הצעיר, וגם השפעות סביבתיות כגון עישון ותזונה לקויה עלולים להשפיע על מצבו של העור. במקרים אלו, ניתן להשתמש בחומרי מילוי, הנקראים באנגלית dermal fillers
ו-soft tissue fillers. חומרים אלו יכולים להיות בעלי השפעה זמנית או השפעה קבועה, וניתן להזריק אותם גם לאזור הפנים וגם לאזורים אחרים בגוף – כמו הידיים.
הסוגים השונים של חומרי המילוי
הבחירה בחומר המילוי הנכון צריכה להיעשות בהתאם לרצונו של המטופל, למצב עורו ולציפיות שלו מן הטיפול. כיום, קיימים שלושה סוגים עיקריים של חומרי מילוי – זמניים, קבועים
וחצי-קבועים.
חומרי מילוי זמניים:
חומרי מילוי זמניים, כשמם כן הם, השפעתם נמשכת לרוב בין כמה חודשים לבין כמה שנים. אופן פעולתו של חומר זה תלוי בסוגו, באיכותו ובכמות שאותה מזריקים לאזור הטיפול.
חומרים המבוססים על קולגן – כאמור, כאשר עור הפנים עוד צעיר עדיין קיימים בו מאגרים של חומר הקולגן (Collagen). חלבון זה נמצא בגוף באופן טבעי והוא מחזק את מבנה העור ומשפר את המראה שלו. הקולגן הוא חומר המילוי הראשון שיצא לשוק, אך היום זמינים גם חומרים אחרים.
חומרי מילוי המבוססים על חומצה היאלורונית – גם חומר זה (Hyaluronic Acid) קיים בגוף באופן טבעי, וכיום נחשב כאחד מחומרי המילוי המועדפים ליצירת מראה מלא יותר.
חומרי מילוי על בסיס סידן – הסידן המשמש כחומר מילוי (Calcium Hydroxylapatite) מוכר גם בשם רדיאס והוא נחשב כחומר חזק יותר שהשפעתו ארוכה יותר. לעיתים נעזרים בו כאשר המטופל מפתח אלרגיה לחומרי המילוי האחרים.
חומרי מילוי חצי-זמניים:
חומרי המילוי שתוארו לעיל הם בעלי השפעה מוגבלת, ופעולתם טובה בדרך כלל לכמה חודשים בלבד. מטופלים המעוניינים באפקט משמעותי יותר וארוך טווח, יכולים להתייעץ עם אנשי המקצוע בנוגע לשימוש בחומרי מילוי חצי-זמניים. חומרי מילוי מסוג זה משמשים בדרך כלל לטיפול בקווי הבעה עמוקים יותר, והם כוללים חומרים סינתטיים כגון חומצה פולילקטית (Polylactic Acid). ההשפעה של חומרים אלו משמעותית הרבה יותר, אך גם במקרה זה יש צורך בחיזוק התוצאות מדי פעם.
חומרי מילוי קבועים:
מטבע הדברים, הטיפול בחומרי מילוי קבועים צריך להיעשות בזהירות רבה. חומר זה הנקרא PMMA (polymethylmethacrylate) כולל קולגן הנספג בגוף, אך גם כדוריות של חומר אקרילי שאינו נספג בגוף. החומר האקרילי הוא זה שנותר בעור וממשיך לשמר את המראה הרצוי. בשל אופיו של חומר מילוי זה, הוא אינו מומלץ לשימוש באזור העיניים והשפתיים, אך עשוי בהחלט להתאים למילוי קמטי ההבעה הנמצאים בשני צדדי האף, למשל.
ראו הוזהרתם – הזרקות סיליקון:
לצד חומרי מילוי הבטוחים לשימוש, חשוב להיות מודעים לכך שקיימים חומרים העלולים לסכן את המטופל. כיום, חומר הסיליקון נפוץ בשימוש בתחום הרפואה האסתטית, אך שימו לב! סיליקון אינו בטוח לשימוש כחומר מילוי, ויש להימנע ממנו. בכל מקרה שאתם לא בטוחים באשר לסוג החומר ולמקורו, כדאי להתייעץ עם מומחה בתחום ולחקור את הנושא היטב.
באילו מקרים משתמשים בחומרי מילוי?
יופי חיצוני הוא אחד הדברים המוערכים ביותר בעולם שלנו, וסביר להניח שכל אחד מאתנו ישמח לעור פנים חלק ונאה. אך לפני שמחליטים אם להשתמש בחומרי מילוי, יש לוודא שהם אכן עונים על הצרכים של המטופל.
חומרי מילוי עשויים לשמש במקרים הבאים:
- שינוי מתאר הלסת והשפתיים.
- קמטי הבעה עמוקים הממוקמים לדוגמה סביב הפה, עיניים והגבות.
- כאשר לא מעוניינים בניתוח אלא בהליך רפואי שאינו פולשני.
חומרי מילוי – יתרונות וחסרונות
כאשר פונים לייעוץ בדבר שימוש בחומרי מילוי, איש המקצוע יבדוק קודם כל את התאמתו של המטופל להליך, ובהמשך יסביר את היתרונות של ההליך ואת החסרונות שלו.
יתרונות:
- הליך מהיר ופשוט – זריקות של חומרי מילוי נחשבות להליך קל באופן יחסי, והן מצריכות הרדמה מקומית בלבד.
- תוצאות מיידיות ושיפור משמעותי במראה העור.
- התאמה לצורכי המטופל – את חומרי המילוי ניתן לבחור בהתאם לצרכים של המטופל, ובעת הצורך ניתן לבצע שינויים עדינים לשביעות רצונו.
חסרונות:
- צורך בטיפולים חוזרים – השפעתם של מרבית חומרי המילוי פגה עם הזמן, ולכן מעת לעת נדרשים טיפולים חוזרים לשימור המראה הרצוי.
- מטופלים שיש להם עור עדין ייתכן שיחוו נפיחות בפנים ופציעות קלות של העור.
- זריקות שאינן מבוצעות בידי איש מקצוע מומחה לא יניבו את התוצאה המבוקשת, ואף עלולות לגרום לנזק.
הליך הטיפול
אם הגעתם עד כאן ואתם שוקלים לפנות להליך זה, להלן כמה פרטים עליו. את חומרי המילוי מזריקים לאזורי הפנים באמצעות מזרק ייעודי. מיקום הזריקות תלוי במצבו של עור הפנים, אך בדרך כלל חומר המילוי יוזרק לאזור שמסביב לעיניים, לאזור הלסת והמצח, ואף לאזור שמסביב לשפתיים. במקרים רבים יש אפשרות להיעזר במשחת אלחוש ואף להוסיף חומרי הרדמה. הליך זה נחשב כאמור קל יחסית, אך כדי להימנע מעוגמת נפש וכדי להשיג את התוצאות הרצויות, חשוב לבחור באיש מקצוע שהוסמך לבצע הליך זה, ושהוא בעל ניסיון בתחום. במידת האפשר מומלץ להתייעץ עם חברים או עם בני משפחה שעברו הליך דומה, ואף לאסוף המלצות למומחים בתחום המבצעים את ההליך.