ניסוי אקראי מבוקר פלצבו, 2015
Pietro Gentile,corresponding authora,b Simone Garcovich,c Alessandra Bielli,d Maria Giovanna Scioli,d Augusto Orlandi,d and Valerio Cervellia
השימוש בפלסמה עשירה בטסיות (PRP) החל לתפוס תאוצה בשימוש ברפואה האסתטית, וכטיפול לריפוי פציעות עור ורקמה. עדויות ראשוניות מצביעות על כך שיש לטיפול ב – PRP תועלת גם כטיפול לצמיחה מחודשת של שיער במקרים של נשירת שיער והתקרחות.
לפניכם תוצאות של מחקר משנת 2015 אשר בדק את בטיחות ויעילות הטיפול ב – PRP שיער, על ידי הזרקת פלסמה עשירת טסיות אוטולוגית (אשר נלקחה מהדם של המטופל עצמו) לקבוצת מטופלים בהשוואה לטיפול בפלסבו.
המחקר הינו אקראי, מבוקר פלסבו, ומובל על ידי מנתחים פלסטיים, ביולוגים ופתולוגים של אוניברסיטת רומא Tor Vergata, וכן בהשתתפות דרמטולוגים מהאוניברסיטה הקתולית.
מהלך הניסוי
קבוצת הניסוי כללה 23 מטופלים אשר אובחנו כסובלים מאלופציה אנדרוגנית (התקרחות גברית טיפוסית), בטווח גילאים של גיל 19 עד גיל 63. לכל חברי הקבוצה נערכו בדיקות של ספירת שיער וצפיפות שיער המבוססות על דגימת קרקפת ממוחשבת, בחינה מיקרוסקופית של עובי שכבת האפידרמיס של הקרקפת וספירת זקיקי השיער. המשתתפים, החוקרים והמדענים אשר בחנו את הדגימות היו עיוורים להקצאת הטיפולים לחברי הקבוצה עד לגמר ניתוח כל המידע.
לכל אחד מהמטופלים אזור הקרקפת המושפע מאבדן שיער חולק ל – 4 חלקים (חזית, צד, קודקוד, ועורף).
הזרקת PRP, אשר הופק מכמויות קטנות של דם המטופלים, בוצעה 3 פעמים בכל מטופל במרווחים של 30 יום בין טיפול לטיפול לפי האזורים הבאים:
- מטופלים הסובלים מהתקרחות בחזית ובצדדים: PRP הוזרק רק לאזור החזית, בעוד שלצדדים הוזרק פלסבו (תמיסה פיזיולוגית).
- מטופלים הסובלים מהתקרחות בצדדים ובקודקוד: PRP הוזרק רק לאזור הצדדים, בעוד שלקודקוד הוזרק פלסבו (תמיסה פיזיולוגית).
בכל המקרים לשני הצדדים, הן המטופל ע"י PRP והן המטופל ע"י פלסבו, הוזרקו בדיוק אותו מספר של זריקות.
כל 23 המטופלים נותרו במעקב למשך שנתיים, הכולל בין היתר 6 בדיקות "טריקוסקאן" – בדיקה ממוחשבת המתעדת את מצב השיער, כמות ועובי השיער.
3 מטופלים נשרו מהמחקר במהלכו.
תוצאות הניסוי
לאחר 14 שבועות וסיום שלושה מחזורי טיפולים, החולים הציגו שיפור קליני בהשוואה לערכים הראשוניים באזורים אשר טופלו ע"י זריקות PRP:
- עלייה ממוצעת של 33.6 שערות בספירת השיער (מספר השערות פר 0.65 סמ"ר),
- עלייה ממוצעת של 45.9 שערות בצפיפות השיער (כמות השערות פר סמ"ר)
- בחינה מיקרוסקופית הראתה עלייה בעובי האפידרמיס, קוטר השערות ובמספר זקיקי השערה
- נצפתה עליה בכמות ופריסת כלי הדם סביב שורשי השיער באזור המטופל, בתאי הקרטינוציטים בשכבת האפידרמיס ובפרמטרים נוספים.
לא נרשמו תופעות לוואי בזמן הטיפול.
נסיגה במצב השיער לא נצפתה במשך 12 חודשים לאחר גמר הטיפול. לאחר 12 חודשים 4 מטופלים דיווחו על נשירת שיער, אשר נעשתה בולטת יותר לאחר 16 חודשים מגמר הטיפול האחרון.
מסקנות הניסוי
הממצאים אשר נאספו במחקר מעידים על השפעה חיובית של הזרקת PRP כטיפול להתקרחות גברית טיפוסית, לצד היעדר תופעות לוואי משמעותיות. ל – PRP יש פוטנציאל כטיפול יעיל ובטוח לאובדן שיער, אולם נדרשים עוד מחקרים בקנה מידה רחב יותר בנושא.
מקור המאמר: The Effect of Platelet-Rich Plasma in Hair Regrowth: A Randomized Placebo-Controlled Trial