מי שהתעניין בעבר בתחום האנטי-אייג'ינג לבטח שמע על המונחים רטינול, רטין-A ורטינואידים. השמות הדומים האלה אכן מבלבלים, ולא במקרה. משום שישנם קווים משותפים לכל החומרים והשפעתם יכולה להיות דומה.
מהם רטינואידים?
הרטינואידים הינם קבוצת תרכובות המופקת מוויטמין A אשר שימוש קבוע בה יגרום למראה עור זוהר, מוצק ורך יותר. לרטינואידים יש את היכולת להגביר ייצור קולגן ואלסטין (חומרים המצויים כבר בעורנו, אך מדלדלים בכמות כאשר אנו מתבגרים), ובכך להגביר את גמישות עורנו. התכונות הללו הופכות את הרטינואידים לכוח משמעותי בתעשיית האנטי אייג'ינג; הם מונעים ומתקנים פגעים שהזמן הותיר על פנינו, ובנוסף מספקים טיפול אפקטיבי באקנה, הודות ליכולתם לפתוח נקבוביות סתומות.
אם נניח שהרטינואידים הם משפחה, הרי שניתן להסתכל על רטין-A ורטינול כעל שני אחים ממשפחת הרטינואידים, אשר להם הן תכונות משותפות והן תכונות המבדילות אותם האחד מהשני.
רטינול
רטינול הינו סוג טבעי של ויטמין A. בדומה לכלל משפחת הרטינואידים, גם הרטינול תורם לעור זוהר וגמיש ואף מסייע למניעת היווצרותם של קמטים וקמטוטים. הרטינול אינו פועל ישירות על עורנו; כדי לפעול את פעולתו עליו לבוא במגע עם אנזימים בעורנו אשר יהפכו אותו לחומצה רטינואית.
השימוש ברטינול לצורך הצערת הפנים מצריך אורך נשימה. מדובר בתהליך ממושך שעשוי לארוך כחצי שנה ואשר תוצאותיו נקבעות על ידי מספר גורמים, בהם:
• איכות התכשיר בו משתמשים
• התגובה הסובייקטיבית של התכשיר לעור המטופל
יתרונו של רטינול הוא במיעוט תופעות הלוואי שהוא מעורר, אולם בכך טמון גם חסרונו: השיפור שהוא משיג דרמטי פחות מזה של אחיו, רטין-A.
רטין-A
להבדיל מהרטינול, כאן מדובר בצורה סינטטית של ויטמין A הניתנת במרשם רופא בלבד. זהו חומר חזק ואפקטיבי יותר, המשמש לרוב לטיפול באקנה. עם זאת, הוא מכיל את אותן תכונות שהפכו את הרטינול לחביב האנטי אייג'ינג – הוא מסייע למנוע ולהפחית קמטים וקמטוטים, להעניק לעור מראה זוהר ולטשטש פיגמנטציית יתר.
שלא כמו רטינול, הרטין-A פועל ישירות על עורנו. לכן אין צורך להמתין עד שיפעל את פעולתו, והתוצאות נראות לעין כבר בתוך 6-8 שבועות והן בולטות בהרבה מאשר עם השימוש ברטינול. אבל אליה וקוץ בה – השינוי המהיר מלווה כמעט לרוב בתופעות לוואי, בהן:
• אדמומיות
• יובש
• התקלפות או קשקשים
• תחושת צריבה
אם כך, במי מהם לבחור – רטין A או רטינול?
כדי להחליט באיזה חומר לבחור, יש ראשית להבין מה המטרה המבוקשת. אם התוצאה הסופית הרצויה היא שיפור מסוים במראה הפנים והפחתה של קמטוטים, הרי שרטינול הוא התשובה. לעומת זאת, אם שינוי דרמטי ובולט יותר הוא המטרה, וישנה מוכנות להתמודד עם תופעות לוואי מסוימות, מומלץ להשתמש ברטין-A.
עם זאת, החדשות הטובות הן שלא חייבים לבחור. ניתן לשלב בין שניהם: להתחיל ברטינול כדי להרגיל את העור לחומר ולהתקדם בהדרגה לשימוש יומיומי ברטין-A, ובכך, אולי, להפחית מעט מתופעות הלוואי של החומר.
חשוב לדעת
- בעת בחירת תכשיר המכיל רטינול יש לשים לב למיקומו ברשימת הרכיבים. אם הרטינול מופיע בסוף הרשימה, פירוש הדבר שמדובר בכמות זניחה שלו.
- בין אם החומר הנבחר הוא רטינול ובין אם רטין-A, יש להקפיד מאוד על שימוש בקרם הגנה! השימוש ברטינואידים מגביר את רגישות העור בחשיפה לשמש, גם אם לא ניתן יהיה לראות כוויה נראית לעין. מומלץ למרוח את התכשיר המכיל רטינואידים לפני השינה, ואת קרם ההגנה בבוקר.
- רטינול מגיע בכל מיני אופנים ולכן על תכשירי האנטי אייג'ינג ייתכן ויופיע גם כרטינל או רטיניל.
וטיפ קטן לסיום – משחות רבות לטיפול באקנה (כדוגמאת "אדפרין"), הניתנות רק במרשם רופא, מכילות רטינואידים המסייעים להצערת עור הפנים בשימוש קבוע.
העלות שלהם זניחה, כ – 20 ש"ח לשפורפרת, והן מכילות ריכוזי רטינואידים גבוהים.
חשוב מאוד לפעול לפי הנחיות הרופא בשימוש במשחות אלו, ולהיזהר במיוחד מחשיפה לשמש – כובע וקרם הגנה בעל מקדם גבוה הינם חובה! כמו כן אין למרוח אותן באיזורים העדינים של הפנים בהם העור דק כגון: מסביב לעיניים ובאיזור הצוואר.